Paradijselijk Bali!!
Blijf op de hoogte en volg Marcel
03 Januari 2014 | China, Sjanghai
Vroeg op, en toen ik buiten kwam wist ik het: ik had al mijn kruit verschoten met het benoemen van de regenbuien hier........wat er nu aan de hand was had ik nog nooit meegemaakt......wolkbreuk is nog te zacht uitgedrukt. Maar wel heel indrukwekkend...! Toch op pad gegaan, alle weer sites gaven aan dat eind van de ochtend het zou stoppen met regenen. Mark had een van geregeld, met chauffeur. En dat bleek een heel aardige jongen te zijn, die onderweg het een en ander wist te vertellen over de Balinese cultuur, en ook nog tips over waar heen te gaan! Nou, daar gingen we dus. Onvoorstelbaar......alle auto's en scooters reden tot hun assen in het water, de straten waren allemaal rivieren geworden.....! Maar inderdaad, tegen de tijd dat wij bij de eerste stop kwamen werd het droog. Dat was een zilver werkplaats. Een heel chique, maar met wel erg mooie spullen. Cindy kreeg daar van Mark een mooie ketting. Verder heeft niemand wat gekocht, wij vonden het veel te duur. Tweede stop een typisch Balinees huis. Onvoorstelbaar voor ons hoe de mensen hier leven. Bali lijkt in veel opzichten op India, maar veel en veel schoner, het stinkt er niet, en het land is duidelijk een stuk "rijker". Maar daar het een Hindoestaans land is, zie je dus ook hier heel veel tempels. Later begrepen we dat ELK Balinees huis een soort tempel in de tuin of in huis heeft!! Plus elk dorp minimaal drie tempels voor drie goden. Het landschap is overweldigend. Bergachtig en heel erg groen. En dan bedoel ik ERG groen! Je rijdt constant in het regenwoud. Veel kloven, en overal zie je inderdaad de rijstvelden.
Onze derde stop was het apenbos. Massa' van die beestjes, kleine aapjes dus, en je kunt bananen kopen voor ze. Maar ook hier liepen we door een fabelachtig mooi woud!
Hierna zijn we maar gaan lunchen, in de gids hadden we gelezen over een restaurant dat in terassen was gebouwd in een kloof. Klopte, en het eten was lekker. Zaten we dus aan tafel met een uitzicht om niet snel te vergeten......
Onze vierde stop was bij een bedrijf dat op organische wijze kruiden en specerijen kweekt, plus koffie! We kregen van een juf daar te horen dat ze daar de duurste koffie van de wereld maken....! Nou, dat wilden wij wel proeven! Ze hebben daar mungo's typische beestjes, en die eten alleen maar koffie bonen. En nu komt het: van de poep van die beestjes maken ze dus koffie.....!!!!! En lekker dat het smaakte!!!!!!! Maar wel heel bizar. Daar hadden ze een platform van waar je een spectaculair (kom straks woorden te kort!!!) uitzicht hebt over de beroemde Balinese terras vormige rijstvelden. En toen op naar de vulkaan. Deze vulkaan werkt nog steeds. Aan de voet ligt een groot meer en het landschap is er ruig, en veel zwarte lava ligt om die berg heen. De top lag alweer enigszins in de wolken, was wel jammer, maar de zwavel kon je goed ruiken.
En toen op weg naar de laatste bestemming. De Koningsgraven van Gunung Kawi (googelen!) een heel, heel steile en LANGE trap het ravijn in, maar is de moeite meer dan waard. Midden in de wouden hebben ze daar een aantal bouwwerken uit de rotsen gehouwen. Ze noemen het graven, maar aangezien in de Hindoe kultuur lichamen altijd worden verbrand en aan het water toevertrouwd, zullen dit waarschijnlijk denkmalen zijn. Het was inmiddels donker aan het worden, en toen op weg naar huis. Vlak bij onze straat hebben we afscheid genomen van de gids/chauffeur en hebben we bij de Italiaan lekker gegeten, naar hus, kindjes wilden nog wat zwemmen, en toen uitgeblust allemaal naar bed!!! En vandaag schijnt de zon☀️☀️☀️
03 Januari 2014 - 15:26
Marjan:
Nou wat een dag!!!!! geweldig. Ik ga nu googelen. Liefs voor allemaal